O Klubu

by kkTisinCvet

Kratka istorija kajaka

Kajakaštvo je sportsko rekreativna grana u kojoj sportisti sede (u kajaku) ili kleče (u kanuu), okrenuti licem u smeru vožnje, a pokreću se veslom koje nije oslonjeno na čamac, već se drži slobodno u rukama.

Kajakaštvo se deli na:

  1.     Kajak na mirnim vodama (sprinterske trke na 200, 500, 1000 i 5000 metara)
  2.     Maraton (od 10 do 42 km, sa trčanjem, savladavanjem kopnenih prepreka ili bez trčanja)
  3.     Slalom (trke na 300 do 600 m uz savladavanje vodenih prepreka, kapija)
  4.     Kajak na divljim vodama (spust ili maraton na stazama od 5 do 10 km na brzim, divljim vodama)
  5.     Polo (igra s loptom)
  6.     Dragon boat (dugi domorodački čamci sa po 20 veslača)
  7.     Jedrenje

Tisin cvet

Kajakaški i rekreacioni klub Senta

KK Tisin Cvet SentaKK Tisin Cvet SentaPredstavljanje

U 2004. godini ponovo osnovani Kajakaški i rekreacioni klub „Tisin cvet„, uz skromne uslove pruža mogućnost za starije i mlade za otkrivanje vodenog života i ujedno tiskog života. Zahvaljujući radu kluba u većini godine brod je ponovo nastanjen i sve više njih se oprobavaju u svetu vodenih sportova. Najzad leti se može primetiti ozbiljna vreva na Tisi. Tokom godina pored rekreacione sportske delatnosti, odrasli su i brojni takmičarski sportisti, koji šire glas opštine Senta na domaćim i medunarodnim vodama.

Naš predsednik, Lajoš Nađ Abonji, koji je 2004. godine sopstvenom snagom oživeo klub i od onda zahvaljujući njegovom požrtvovanom radu možemo opstati. Zahvaljujući njegovom ručnom radu učinio je životnim brod koji se može smatrati kuriozitetom. Izradili su skladišta, svlačionice, vodili su treninge. Kasnije se pridružila Valerija Kiš, koja je preuzela na sebe rukovođenje sportista i pokrenut je i doba koji je u istorijatu kluba doneo i uspehe u takmičarskom sportu. Pošto govorimo o mladom udruženju, s toga je rad započet sa najmanjima. Već prvih godina klub može da se ponosi sa medaljama sa takmičenja državnog ranga.

2009. godine je Čaba Feher preuzeo pripremu takmičara. Uspešnost je ostala kontinuirana. Proteklih 5 godina u rangiranju senćanskih klubova sa 20. mesta uspeli smo da dospemo na drugo mesto, pretičući takva senćanska patinirana udruženja, FeherCsabakao što su atletika ili stoni tenis. U državnom odnosu, „Tisin cvet“ se redovno beleži medu najuspešnijm klubovima koji raspolažu ogromnom prošlošću. Iz godine u godinu smo uspešniji. U 2014. godini su naši takmičari sakupili ukupno 26 državnih medalja. I na međunarodnim vodama smo se predstavili, pošto u „široki okvir“ reprezentacije od 5 takmičara, njih trojica su mogli da obuku dres za grbom u Peštenju.

Naš odgoj popunjavanja novih takmičara izvrsno funkcioniše. Leti organizujemo našu školu kajaka, gde u lepom broju nalazimo mladu decu koja kasnije mogu postati čak i vrhunski sportisti.

To je rad jedne odlučne, perspektivne grupe. Klub karakteriše požrtvovani, izdržljivi i svesno sagrađeni rad. I dalje su svi naši članovi gladni uspeha. Dokazali smo, da po mišljenju mnogih i pod nemogućim okolnostima možemo da pišemo događaje uspeha. Bezuslovnom pomoći roditelja, rodbine, takmičara, rukovodioca, prijatelja iz dana u dan napredujemo. Mada možda još nemamo adekvatnu svlačionicu, tuš, salu za treniranje, nemamo modernih sportskih rekvizita, ali mi i onda radimo i dokazujemo se.

Naši ciljevi nisu pompezni, nisu ambiciozni, pokazuju jedino nesalomljivost našeg razvoja.

Budućih godina želimo i dalje da budemo slično uspešni u državi. Naš glavni cilj je da na međunarodnoj sceni postižemo što ozbiljniji uspeh. Što se uloženog rada tiče činimo sve, da uspemo da sakupljamo medalje na svetskim takmičenjima. Svesni smo toga, da nam zasada jedini pomagač Lokalna samouprava opštine Senta ne može da finansira ostvarenje naših planova. Sve činimo za to, da pronalazimo nesebične podržavaoce i time da ih učinimo delom naših uspeha i naše ekipe.

kks

A blog about Wordpress design, development , Software and inspiration http://themesharebd.blogspot.com